Možná si říkáte, že jsou všichni provozovatelé stejní. A proto si nemůžete vybrat dobře nebo špatně. Ale ono to tak úplně není. Možná i díky přísným pravidlům, které v ČR pro hazardní hry platí, se objevují provozovatelé, kteří pravidla nedodržují, nebo je dokonce záměrně obcházejí. Jen od roku 2017 bylo zablokováno více než 550 nelegálních stránek, které bez povolení provozovaly hazardní hry. Ale další tisíce stále unikají.

Podle loňské studie dokonce 50 procent zobrazených webových stránek s hazardními hrami ve vyhledávači Google bylo nelegálních nebo na nelegální webové stránky odkazovalo. Proto je nezbytné být obezřetný. A před každým kliknutím si dobře rozmyslet, zdali mi to za to stojí.

Proč se nelegálním provozovatelům raději obloukem vyhnout?

• Přijdete o své peníze

Sice vám nehrozí žádná peněžní pokuta nebo trestní stíhání, ale nelegální provozovatel vás pravděpodobně potrestá sám. Lákadlo v podobě velkých vstupních bonusů navázaných na to, kolik si na účet vložíte, jsou pro hráče doslova magnetem. To je důvodu, proč si posílají na účty nemalé částky a pouštějí se vesele do hraní a sázení. Dokud prohráváte, je všechno v pořádku, zlom nastává až, když jednou vyhrajete větší obnos. To se najednou nelegální provozovatel nemá k jeho vyplacení. A vaše peníze jsou nenávratně v černé díře. Vás čeká nekonečná právní tahanice se společností se sídlem v některém z daňových rájů nebo karibských ostrovech.

• Rejstřík vyloučených osob vás neochrání

Ještě větší riziko je to pro ty, kteří neznají svou míru hraní nebo hraní nezdravě propadli. Pro ty je v ČR možnost se zapsat do tzv. Rejstříku vyloučených osob z účasti na hazardní hře, zkráceně RVO. Jakmile jste v RVO zapsáni, u žádného v Čechách legálního provozovatele si nezahrajete. U nelegálu je tomu přesně naopak. Na takové hráče cíli a umožňují jim hrát a sázet. A RVO vás neochrání, jednoduše proto, že nelegálové nedodržují žádná pravidla.

• Umožňují hrát dětem a mladistvým

K tomu abyste mohli hrát, je potřeba se registrovat. U legálních provozovatelů mohou hrát pouze osoby starší 18 let, které při registraci vyplňují řadu identifikačních a kontaktních údajů. Ty jsou následně ověřovány skrze registry, aby bylo najisto, že budete hrát skutečně vy. U nelegálních provozovatelů v drtivé většině případů k založení účtu postačí přezdívka a e-mailová adresa. K žádnému ověřování nedochází.  Proto u nich hrají děti, mladistvý nebo ti, kteří mají patologické problémy s hraním.

• Na nelegální provozovatele doplácíme všichni

Nelegální provozovatelé nedodržují žádná pravidla, natož aby odváděli řádně daně. Stát tak ročně přichází o 2,1 miliardy. Neumožňují si nastavit limity hraní. Tímto svým počínáním se drtivým způsobem podílí na rozvoji rizikového hraní v Česku. A patologické hráče vrhá ještě do větší dluhové pasti. Čímž státu vznikají náklady spojené s léčbou, které jsou placeny z daní nás všech.

Jak poznám, že tam kde hraju je to v pořádku?

Nelegální provozovatelé lákají často na astronomické bonusy, nereálné kurzy a mají dobré recenze na řadě diskusních fórech, což jejich odhalení ještě více znesnadňuje.

Proto Ministerstvo financí na svých stránkách zveřejňuje seznam legálních provozovatelů tzv. Whitelist. V něm si jednoduše ověříte, zdali provozovatel má patřičné povolení a pro jakou webovou stránku. Ačkoliv se seznam může zdát na první pohled trochu nepřehledný, rozhodně se vyplatí vyčlenit si pár minut k jeho zkouknutí. Ušetříte si do budoucna spoustu patálií.

Kromě toho může být pro vás vodítkem, že pokud stránka obsahuje nepřesné české výrazy nebo, že se hraje v jiné měně než v českých korunách, je něco v nepořádku.

Legální provozovatelé jsou ze zákona na svých webových stránkách povinni uvádět řadu informací. Pokud by jen jedna jediná chyběla, povolení by nezískali. Jedná se o

• identifikační a kontaktní údaje a označení orgánu státní správy, který hazardní hru povolil, včetně čísla povolení,
  • identifikační a kontaktní údaje instituce zabývající se prevencí a léčbou problémů souvisejících s patologickým hráčstvím,
  • zákaz účasti na hazardní hře osobám mladším 18 let,
  • herní plán,
  • varování, že účast na hazardní hře může být škodlivá.

Hra má být především zábavou. Dobře si proto zvolte, kde se budete bavit. Správný výběr vám ušetří mnoho starostí a zajistí vám patřičnou ochranu.