Institut pro regulaci hazardních her (IPRH), který sdružuje hlavní společnosti působící v oblasti hazardu a zastřešuje 95 procent legálního trhu v ČR, spouští projekt Zodpovědné hraní.
Zjednodušeně řečeno jde o počítačový program, který, se zapojením prvků umělé inteligence, dokáže na dálku odhalit, že hráč u počítače vykazuje známky závislosti. Typicky tím, že hraje moc často, utrácí velké částky nebo tráví u her velký čas.
„Systém bude sledovat a vyhodnocovat změny v herním chování hráče a zvláštní pozornost věnuje tzv. rizikovým markerům,“ říká psycholog Ladislav Csémy z Národního ústavu pro duševní zdraví, který se na vývoji nového systému podílí.

Více z článku na denik.cz

Institut pro regulaci hazardních her (9).jpeg
Pokud program zjistí, že jde o rizikového hráče, začne mu posílat mailem „upomínky“. Nejprve přátelské, později s nabídkou psychologické pomoci a pokud by ani to nepomohlo, v krajním případě by člověk mohl být na dálku zcela „vypnut“ a v Česku už by si legálně nezahrál. Takto tvrdý trest ale bude vyžadovat změnu zákona, na čemž se firmy provozující hazard dohadují s ministerstvem financí. To už v roce 2017 iniciovalo zpřísnění zákona, takže v současné době už musejí být všichni hazardní hráči na internetu i v kamenných pobočkách registrování a jsou tím pádem i ztotožněni.
Společné memorandum
Unikátní na novém systému je hlavně to, že se do něj zapojí všichni čtyři hlavní hráči na trhu, tedy Sazka, Fortuna, Tipsport i Chance. Ve čtvrtek podepsaly společné memorandum, ve kterém se zavazují nový systém na hlídání rizikových hráčů zavést do jednoho roku.
„Chceme, aby bylo hraní hlavně zábavou, a víme, že rizikovým situacím dokážou nejlépe předejít sami provozovatelé, kteří mají k hráčům nejblíže a mohou s nimi přímo komunikovat,“ říká ředitel IPRH Jan Řehola. Kromě hráčů se projekt zaměří i na zaměstnance provozovatelů hazardu, aby jak na internetu, tak v kamenných pobočkách dokázali rizikové hráče odhalit.

17. 9. 2021
Jan Klička, denik.cz